Geen straf voor Griekse aardbeikweker wegens beschieten plukkers

De eigenaar van de Griekse aardbeienplantage waar vorig jaar zeker 20 plukkers werden beschoten door 3 opzichters, is vrijgesproken in de strafzaak die daarvoor tegen hem liep. Ook een van de 3 opzichters is over de hele lijn vrijgesproken. De twee anderen kregen een relatief lichte straf. De advocaat van de plukkers spreekt van een echte schande.
AP2013

Het incident vond in april vorig jaar plaats. Zo'n 200 plukkers op een Griekse aardbeienplantage - doorgaans migranten uit Bangladesh - eisten de uitbetaling van hun achterstallige loon. De 3 opzichters van de plantage voelden zich naar eigen zeggen bedreigd en openden het vuur op de menigte. Zeker 20 plukkers raakten gewond en moesten worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De zaak wierp een licht op de doorgaans erbarmelijke omstandigheden waarin de plukkers - heel vaak (illegale) migranten - op de vele plantages in Griekenland moeten werken en leven. Er werd gesproken over "bloedaardbeien" en er kwam een boycot op de producten van de betrokken plantage.

Vrijspraak

De toenmalig Griekse minister van Openbare Orde bezocht destijds de slachtoffers in het ziekenhuis en beloofde hen een verblijfsvergunning tot hun zaak voor het gerecht zou komen. De getuigen hebben een dergelijke verblijfsvergunning niet gekregen en werden tijdens het proces ook voortdurend belaagd door familieleden van de beschuldigden.

Vandaag hebben 7 Griekse rechters de eigenaar van de plantage over de hele lijn vrijgesproken. Hij werd beschuldigd van het opruien en aansporen tot de schietpartij. Ook één van de 3 opzichters is onschuldig verklaard, de 2 anderen kregen 14 en 8 jaar cel maar werden onmiddellijk onder voorwaarden vrijgelaten.

"Dit is een onmenselijke en schaamteloze uitspraak", zegt de advocaat van de plukkers. "Ik ben beschaamd om Griek te zijn." Hij vreest dat deze uitspraak een vrijgeleide betekent voor Griekse plantage-eigenaars om hun werknemers nog meer uit te buiten.

De plukkers kunnen niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak van de Griekse rechters, maar ze overwegen wel om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen.