Israël schiet eigen bestand aan flarden

Het Israëlische leger had aangekondigd dat het 4 uur lang de wapens zou laten zwijgen, maar heeft ondertussen een luchtaanval uitgevoerd op een markt in Gaza. Daarbij zouden zeker 15 mensen omgekomen zijn. De Palestijnse beweging Hamas had het Israëlische staakt-het-vuren "waardeloos" genoemd.

Het bestand door Israël was aangekondigd, zou duren van 14 uur tot 18 uur vanavond. "Maar het staakt-het-vuren zal niet van toepassing zijn in die delen van de Gazastrook waar we soldaten hebben ingezet", meldde Israël nog. "Bewoners mogen ook niet terugkeren naar de zones die ontruimd werden."

"Het bestand heeft geen waarde want het omhelst niet de gevechtszones langs de grens", reageerde Hamas. "Daardoor kunnen we de gewonden niet evacueren". Volgens hen gaat het om een zet van Israël om de media te bespelen.

Ondertussen zou Israël, voor het aflopen van het bestand, een luchtaanval hebben uitgevoerd op een drukke fruit- en groentemarkt nabij Gaza-Stad. Daarbij zouden 15 doden gevallen zijn en 160 gewonden. 

Het aantal doden in de Gazastrook blijft dus stijgen. Vandaag zouden er al meer dan 72 Palestijnen gedood zijn. In een vluchtelingenkamp vielen volgens de hulpdiensten minstens zestien doden toen een school van de VN onder vuur werd genomen door Israëlische tanks.

Sinds het begin van het Israëlische offensief zouden al 1.280 Palestijnen omgekomen zijn. Aan Israëlische zijde zijn er 56 doden: 53 militairen en 3 burgers.

Meest gelezen