Laatste bemanningslid Hiroshima-bommenwerper overleden

De laatste overlevende van de Amerikaanse bemanning van de "Enola Gay", het vliegtuig dat de atoombom op Hiroshima dropte, is overleden. Zijn oudste dochter heeft dat bevestigd aan de Amerikaanse zender CNN. Theodore "Dutch" Van Kirk overleed maandag in Stone Mountain, in de staat Georgia, op 93-jarige leeftijd.
Theodore Van Kirk (links) met zijn collega-bemanningsleden.

Van Kirk was de navigatieofficier van de B-29 Superfortress-bommenwerper, die de atoombom bijna 69 jaar geleden op de Japanse stad dropte. Hij zei dat hij geen spijt had over de missie.

De atoombom, met de bijnaam "Little Boy", werd op 6 augustus 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog, afgeworpen door de Enola Gay. Het was het eerste nucleaire wapen dat in een oorlog werd ingezet. Van de 350.000 inwoners kwamen in één klap meer dan 70.000 mensen om het leven. Tegen eind december 1945 liep het dodental op tot 140.000.

Drie dagen na Hiroshima gooiden de Amerikanen nog een tweede atoombom, de "Fat Man", op Nagasaki. Daar lieten naar schatting 80.000 mensen het leven. Kort na beide atoombommen capituleerde Japan. Nog steeds overlijden mensen aan de gevolgen van straling.