Liberia sluit alle scholen om spreiding ebolavirus tegen te gaan

De overheid in Liberia neemt drastische maatregelen om de verspreiding van het dodelijke ebolavirus tegen te gaan. Zo worden alle scholen zonder uitzondering gesloten. Ook alle markten in de grensstreek met Sierra Leone en Guinee moeten dicht. Daarnaast heeft al het niet-essentiële overheidspersoneel verplicht 30 dagen verlof.
AP2014

"Ebola is een reëel probleem, ebola is besmettelijk, ebola doodt." Met die waarschuwing heeft de Liberiaanse president Ellen Sirleaf Johnson haar landgenoten opgeroepen om al het mogelijke te doen tegen de verspreiding van het virus. Vrijdag worden alvast alle openbare gebouwen in het land gedesinfecteerd.

In Liberia zijn al 129 mensen gestorven aan ebola, in heel westelijke Afrika gaat het om 672 doden. De overheid in Liberia vraagt de internationale gemeenschap om hulp. "Onze gezondheidswerkers worden overstelpt. Dit is een humanitaire crisis", klinkt het.

De ebola-epidemie is de dodelijkste in de geschiedenis. Het eerste geval van ebola is vastgesteld in Guinee, en sindsdien heeft de ziekte zich verspreid naar buurlanden Sierra Leone en Liberia. Ook de rest van de wereld maakt zich stilaan zorgen. De organisatie Artsen Zonder Grenzen waarschuwt dat het virus niet meer onder controle is en dat het risico bestaat dat er steeds meer landen zullen door getroffen worden.