Moordenaar Pim Fortuyn verlost van enkelband

Volkert van der Graaf, de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, hoeft geen enkelband meer te dragen en mag voortaan de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken.

Van der Graaf had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om van de voorwaarden af te komen die werden gesteld bij zijn vrijlating. Volgens de rechter betekenden de maatregelen inderdaad een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid. Ze stonden ook niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk de samenleving te beschermen.

Het was de moordenaar verboden om plaatsen te bezoeken waar nabestaanden van Fortuyn wonen. Dat mag hij nu wel, maar het contactverbod is nog steeds van kracht, net als het verbod om met media te praten.

Van der Graaf schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood en kreeg daarvoor 18 jaar cel. Hij kwam in mei vrij onder voorwaarden, na het uitzitten van twee derde van zijn straf.