Nieuw proces tegen twee Rode Khmer-leiders gestart

In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh is het tweede proces van start gegaan tegen de laatste twee levende leiders van de Rode Khmer. Gewezen staatshoofd Khieu Samphan (83) en Nuon Chea (87), als plaatsvervanger van Pol Pot bekend als "Broeder Nummer 2", moeten zich voor het Cambodja-tribunaal onder meer verantwoorden voor genocide.
Khieu Samphan (links) en Nuon Chea (rechts).

De twee leiders worden verantwoordelijk geacht voor de dood van tienduizenden leden van de Vietnamese minderheid en de Cham-minderheid (een moslimminderheid). Ze zouden ook de opdracht hebben gegeven voor gedwongen huwelijken en verkrachtingen.

Het is het tweede proces tegen de twee bejaarde mannen. Vandaag wordt de openingszitting gehouden. Er wordt verwacht dat het proces mogelijk tot in 2016 zal lopen.

Volgende week uitspraak in ander proces

In een eerste proces stonden de twee al eens terecht voor de misdaden die begaan werden tijdens de massale evacuatie van de bevolking van Phnom-Penh in 1975. De inwoners van de stad werden toen door de Rode Khmer gedwongen om in werkkampen op het platteland te gaan werken.

Een uitspraak in dat proces wordt op 7 augustus verwacht. De twee zaken worden apart behandeld om de rechtspraak zo te versnellen, wegens de al ver gevorderde leeftijd van de twee mannen. De aanklagers in beide processen willen de voormalige leiders levenslang achter de tralies krijgen.

1,7 miljoen doden in vier jaar

Het Cambodja-tribunaal werd in 2006 opgericht om de ergste misdaden te berechten die werden gepleegd tijdens het maoïstische regime van de communistische leider Pol Pot (foto), van 1975 tot 1979. In die periode stierven naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen als gevolg van executie, honger of overwerk.

Tot nu toe werd enkel Kaing Guek Eav ("Duch") door de rechtbank veroordeeld. Het gewezen hoofd van het gevangenenkamp S-21 kreeg in 2011 levenslang.

Twee andere leiders zouden normaal ook hebben moeten terechtstaan: Ieng Sary en zijn vrouw Ieng Thirith. De eerste, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, stierf echter vorig jaar. Zijn vrouw, destijds minister van Sociale Zaken, moest uiteindelijk niet meer terechtstaan wegens een te zwakke gezondheid. Pol Pot zelf stierf in 1998.

AP1986