Op zoek naar Arabische liefde - Majd Khalifeh

Hoe zou het zijn als alle mensen op aarde een relatie zouden beginnen met iemand van een andere cultuur, etniciteit of religie? Zou dat de multiculturele geglobaliseerde wereld, waarin er nog zo veel conflicten en onbegrip te betreuren vallen, vooruithelpen?

Op zoek naar huwelijksgeluk

Om een antwoord op die onschuldige –of zeg gerust naïeve- vraag te vinden, besloot ik samen met mijn goede vriend en regisseur Senne Dehandschutter zelf op queeste te vertrekken. Een zoektocht naar liefde in een andere cultuur! En aangezien ik al getrouwd ben, nam Senne met veel plezier de rol van proefkonijn op zich.

Als bestemming voor onze zoektocht naar een vrouw voor Senne kozen we de Arabische wereld. De wereld die ik als journalist voor de VRT-nieuwsdienst op de voet volg, en die ik het meeste ken, aangezien ik daar geboren en getogen ben. Maar ik geef toe. Onze missie -een Arabische vrouw voor mijn westerse vriend Senne vinden- was een grote uitdaging.

Kennismaking met de Arabische liefdescultuur

De hoofdbedoeling van Arabische Liefde is om Senne – en met hem de Vlaamse kijker (en lezer) – kennis te laten maken met de liefdesbeleving in de Arabische wereld. Daartoe hebben we – bewust - vijf verschillende Arabische landen uitgekozen: Libanon, Qatar, Tunesië, Palestina en Egypte. Hoe gaat men er om met verliefdheid? Hoe verlooft men zich? Hoe verloopt een Arabisch huwelijksfeest? Wat is de positie van de vrouw? Door ons daarin te verdiepen, hopen we tips en informatie te verzamelen die Senne in de praktijk kan toepassen in zijn amoureuze veroveringstocht.

Zo komen we bovendien onvermijdelijk in contact met de bredere cultuur en mentaliteit van de landen die we bezoeken. In de media en - via mijn werk op de VRT - worden we wel overspoeld met kurkdroge feiten en achtergrondinformatie over de Arabische wereld, maar er is een gebrek aan emotionele interactie met die cultuur. Van de grote diversiteit in de Arabische wereld is er weinig kennis aanwezig in Vlaanderen.

Men kan vaak het onderscheid niet maken tussen de Arabische wereld en de moslimwereld. De modale Vlaming zou het verschil niet direct kunnen zien tussen een Arabier uit het Midden-Oosten en een Arabier uit de Golf. Of een cultureel verschil zien tussen Egypte en Tunesië, twee Arabische landen uit Noord-Afrika.

Omsingeld door politiek

De menselijke contacten en de cultuur van liefde staan uiteraard centraal bij ‘Arabische liefde’. Maar we negeren niet de politieke toestand in de landen die we bezoeken. Of andersom, de politieke toestand negeert ons niet. Voor onze filmploeg was dat allesbehalve gemakkelijk. Maar ook de lokale bevolkingen hebben het moeilijk. De Arabieren, met hun verschillende religieuze en etnische achtergronden, leven al jaren onder dictatuur en onderdrukking. En dat is een realiteit die zich ook weerkaatst op het sociale leven. Vooral in het land van mijn roots, Palestina. Een land dat al 67 jaar onder Israëlische militaire bezetting leeft. Ook in het instabiele Egypte was het niet gemakkelijk voor onze ploeg. Je zou denken dat we in zulke landen geen liefde kunnen vinden. Wel, kijk maar.

Spontane contacten

Toen ik zelf naar België kwam, heb ik bewust geen boeken gelezen of reportages bekeken over het land om België beter te leren begrijpen. Nee, ik heb me gewoon onder de mensen gemengd. En dat is ook hoe Senne het in ‘Arabische liefde’ gaat doen. Hij zal spontane contacten leggen met Arabische mensen – en vooral vrouwen – om op een zo authentiek mogelijke manier de verschillende landen te leren kennen. Je leert immers meer over de mentaliteit en traditie van een land door naar het hart van de bevolking te zoeken dan via een intellectueel debat!

Een lief zoeken of tv maken?

Voor Senne was het vaak moeilijk bij de opnames. Hij was oprecht op zoek naar een Arabisch lief, maar tegelijk moesten we een documentairereeks draaien. Maar ik geloof wel in hem en zijn slaagkansen. Hij is iemand die zich niet laat leiden door stereotypen en vooroordelen. Hij denkt niet vanuit een soort meerderwaardigheidsgevoel, alsof de westerse mentaliteit al verder zou staan. Hij probeert zich altijd in te leven in andermans leefwereld, hij oordeelt zonder te veroordelen.

Daten zou dus moeten lukken, maar zodra het een stap verder gaat, komen er tal van andere factoren bij kijken. Het wordt afwachten in hoeverre ‘Arabische liefde’ nog bepaald wordt door omgeving, familie, traditie en religie.

(Majd Khalifeh is buitenlandredacteur bij VRT Nieuws.)
 

Arabische Liefde, een programma van Majd Khalifeh en Senne Dehandschutter, vanaf woensdag 30 juli op CANVAS . Het gelijknamige boek verschijnt bij Van Halewijck. 

lees ook