Russen kondigen invoerverbod aan voor Pools fruit

Eén dag nadat de Europese Unie verscherpte sancties aankondigde tegenover Rusland, lanceren de Russen nu zelf een invoerverbod voor groenten en fruit uit Polen. Het zou te veel pesticiden bevatten, zo luidt de officiële reden. Mogelijk wordt de maatregel de komende dagen uitgebreid naar andere EU-lidstaten.
BELGA/VERGULT

Moskou voert jaarlijks voor 2 miljard euro fruit en groenten in uit de Europese Unie. Polen is één van de grootste leveranciers binnen de Unie en exporteert voor zo'n 300 miljoen euro fruit naar Rusland. Maar vandaag vaardigde Rusland een invoerverbod uit voor een groot aantal fruit-en groentensoorten uit Polen. Er zou een te hoge concentratie aan pesticiden zijn aangetroffen in hun producten. Het verbod gaat vrijdag van kracht en wordt de komende dagen mogelijk nog uitgebreid naar andere lidstaten.

Of dit het Russische antwoord is op de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten namen ten aanzien van de Russen is voorlopig onduidelijk. Feit is wel dat Polen één van de Europese lidstaten is die het meest aandrongen op sancties tegenover Rusland.

"Polen was gewaarschuwd"

De Russische dienst VPSS, die instaat voor de controle van producten die het land binnenkomen, kondigde maandag al aan dat het invoerbeperkingen overwoog op groenten en fruit uit de EU. Maar de dienst ontkent dat de invoerbeperking er komt als reactie op de Europese sancties. "We voeren deze invoerbeperkingen niet in om iets te bereiken aan Poolse zijde, maar om onze rechten als lid van de Wereldhandelsorganisatie te vrijwaren", zegt een VPSS-officier. Volgens hem werd Polen al een paar keer gewaarschuwd.