Stevent Argentinië af op nieuw bankroet?

De Argentijnse overheid onderhandelt momenteel met Amerikaanse schuldeisers over 1,3 miljard dollar aan achterstallige betalingen. Als er geen akkoord wordt bereikt, dan moet Argentinië voor middernacht Amerikaanse tijd de schulden betalen, zo heeft een Amerikaanse rechter beslist. Met mogelijk grote gevolgen.

De hele zaak gaat terug tot 2001 toen Argentinië, de op één na grootste economie van Zuid-Amerika, failliet ging. Het land slaagde er toen niet meer in zijn schulden van 95 miljard dollar terug te betalen.

Uiteindelijk werd met de meeste buitenlandse schuldeisers een schikking getroffen en een groot deel van de schulden werd kwijtgescholden. Twee schuldeisers, Amerikaanse hedgefondsen, weigerden echter akkoord te gaan met de schikking.

Zij kochten destijds goedkoop Argentijnse schuld op en eisen nu een volledige terugbetaling, goed voor 1,3 miljard dollar. Hoewel de Argentijnse regering nu wel in staat is om die schulden terug te betalen, weigert ze dat te doen.

Als Argentinië en de Amerikaanse schuldeisers geen akkoord bereiken, moet Argentinië het bedrag voor middernacht Amerikaanse tijd uitbetalen. Dat heeft een rechter in New York onlangs beslist.

Het probleem voor Argentinië is dat als het deze schuldeisers betaalt, ook andere schuldeisers die wel akkoord gingen met de schikking alsnog een volledige terugbetaling kunnen vragen en dan is het bankroet nabij.

De Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner (foto bovenaan) noemde de Amerikaanse schuldeisers gieren die misbruik maken van het Argentijnse schuldprobleem om zelf een smak geld op zak te kunnen steken.