Tarantino en co willen filmen op pellicule redden

Enkele grote filmstudio's hebben een akkoord bereikt met Eastman Kodak om filmpellicule te blijven produceren. Kodak, dat in ernstige moeilijkheden verkeert, is het enige bedrijf dat nog de klassieke 35mm-pellicule maakt. De deal kwam er na lobbywerk van bekende regisseurs als Quentin Tarantino (foto) en J.J. Abrams.
Invision2012

De overeenkomst bepaalt dat de filmstudio's de komende jaren een vaststaande hoeveelheid aan film zullen afnemen van Kodak. Dat moet het bedrijf toelaten om de laatste fabriek die nog film produceert, voorlopig te behouden. Kodak overwoog om die fabriek in Rochester, in de staat New York, te sluiten.

Door de razendsnelle opkomst van het digitaal filmen, wordt er nog amper analoog -op film dus- gewerkt. Sinds 2006 is de verkoop van de klassieke filmpellicule met met maar liefst 96 procent gedaald, zo schrijft The Wall Street Journal. Toch zijn er nog steeds een aantal regisseurs die weigeren om over te stappen naar het digitale tijdperk.

Een van hen is J.J. Abrams, die momenteel de nieuwe "Star wars"-film aan het opnemen is. "Er is iets aan film(pellicule) dat zonder enige twijfel mooi, organisch, natuurlijk en echt is", zegt hij aan de Amerikaanse krant. "Pellicule heeft de standaard gezet en als het zou verdwijnen, dan verdwijnt de mogelijkheid om voor de maatstaf te kiezen."

Andere bekende regisseurs die gelobbyd hebben bij de studiobonzen, zijn Quentin Tarantino, Christopher Nolan en Judd Apatow.