Tuinen van het Louvre geplaagd door ratten

Dagelijks strijken duizenden toeristen en heel wat Parijzenaars neer in de tuinen van het Louvre. De laatste tijd krijgen ze er het gezelschap van steeds groter aantal ratten. Dat de knaagdieren er rondtrippelen is niet nieuw, maar ze worden wel talrijker en ze storen zich ook amper aan de mensen rond hen.
THE ASSOCIATED PRESS2014

De tuinen van het Louvre zijn een plek van verpozing voor de vele duizenden toeristen die er dagelijks komen. Velen onder hen hebben de ratten in de Jardins des Tuileries al opgemerkt. De jongste dagen doken heel wat foto's op van ratten die alleen of in groep de restjes van de toeristen opeten. Ze lijken zich, zelfs in het daglicht, maar weinig aan te trekken van de menselijke bezoekers.

Dat er ratten in de tuinen zitten, is al langer geweten. De verantwoordelijken van het Louvre laten ook weten dat ze op de hoogte zijn van het probleem en dat er op regelmatige basis beroep wordt gedaan op ongediertebestrijders. Maar deze zomer is het probleem moeilijker onder controle te krijgen dan anders.

Daar zijn enkele redenen voor. Ten eerste is er de milde winter, waardoor de ratten zich veelvuldig hebben kunnen voortplanten. Daarnaast zijn er ook werken in de buurt en dus hebben veel dieren een ander verblijf moeten zoeken. Ten slotte hebben felle regens de riolen doen vollopen, waardoor de ratten naar boven zijn gekomen. En natuurlijk lokt ook het voedsel dat de toeristen achterlaten de knaagdieren.

"De toeristen gooien de restjes van hun pizza's en broodjes zomaar overal neer", zegt tuinman Audrey Hacharez aan The Guardian over de rattenplaag. "Het is vreselijk, we zijn bang om gebeten om te worden. Ze zijn echt heel groot. Soms vechten ze met elkaar." Naar schatting leven er zo'n 6 miljoen ratten in Parijs, dat is 2,5 exemplaren per inwoner.

Video: Louvre kampt met rattenplaag