Vlaamse overheid moet gehandicapte vrouw opvang bieden

De Vlaamse overheid moet de 64-jarige vrouw met een ernstige motorische handicap een opvangplaats bieden. Dat heeft een rechter in kortgeding beslist. De vrouw, die al twee jaar op een wachtlijst staat, verblijft momenteel in een rusthuis, maar daar moet ze binnenkort weg.

Maandag startte in Brussel de rechtszaak van Christiane Jonckheere, een vrouw met zware reuma, tegen de Vlaamse overheid. Momenteel verblijft ze in een rusthuis waar ze niet de zorg kan krijgen die ze nodig heeft. Ze moet er binnenkort weg, maar een alternatief was er nog niet. Daarom wou ze via de rechter opvang afdwingen.

De Brusselse rechter heeft nu geoordeeld dat de vrouw alvast tijdelijke opvang moet krijgen, tot er een definitieve oplossing komt. Per dag dat de vrouw geen opvang krijgt, hangt de overheid een dwangsom van 500 euro boven het hoofd.

Jonckheere zelf wil iedereen die zich in dezelfde situatie bevindt aanraden om ook naar het gerecht te stappen. "Ik heb altijd vertrouwen gehad in mijn advocaat", zegt ze. "Maar dit is een onverhoopte overwinning."

Het is niet de eerste keer dat de overheid verplicht wordt om een persoon met een zware handicap opvang te bieden. Eind mei gebeurde al iets gelijkaardigs. In die zaak heeft de overheid wel verzet aangetekend.