VS en VN veroordelen Israëlische aanval op VN-schooltje

De Verenigde Staten veroordelen het Israëlische bombardement op een schoolgebouw van de Verenigde Naties in de Gazastrook vorige nacht. Bij de aanval kwamen zeker 16 Palestijnse vluchtelingen en enkele VN-medewerkers om het leven. De VN had Israël nochtans herhaaldelijk laten weten dat er in de school vluchtelingen schuilden. Ook de Verenigde Naties zelf zijn niet te spreken over het voorval. Het gaat om de scherpste kritiek van Amerika op Israël sinds het begin van het conflict in Gaza.

Het Witte Huis betreurt naar eigen zeggen het feit dat duizenden Palestijnse vluchtelingen niet veilig zijn in schuilplaatsen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. Washington veroordeelt in het bijzonder de Israëlische aanval op het schoolgebouw, maar wijst ook de Hamas-leden terecht die wapens zouden verstoppen in de gebouwen van de Verenigde Naties. "De neutraliteit van de VN wordt niet gerespecteerd. Er is dringend nood aan een staakt-het-vuren."

Ook de Verenigde Naties zelf hebben zware kritiek geuit. "De aanval is niet te rechtvaardigen. De verantwoordelijken moeten aangeduid en terechtgesteld worden", liet VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon optekenen. "Niets is schandelijker dan slapende kinderen aan te vallen en alles wijst in de richting van Israël."

Op het terrein van de school in Jabalya verblijven volgens de Verenigde Naties zo'n 3.000 mensen. Inwoners van de noordelijke wijken van Gaza die de laatste weken vaak onder vuur lagen en daarom wegtrokken. Vanmorgen rond halfvijf werd hun schuilplaats een doelwit. Vijf Israëlische tankgranaten kwamen neer op de school.

Bekoeling Amerikaans-Israëlische relatie?

De kritiek van Amerika - een traditionele bondgenoot van Israël - op de Israëlische regering is de scherpste sinds het begin van de Gaza-oorlog.

Bovendien is er ook kritiek gekomen vanuit Israël op John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Die zou volgens Tel Aviv Hamas ondersteunen en zijn diplomatieke tussenkomsten zouden ook weinig uithalen. Die kritiek is "absurd en pijnlijk", reageert het Amerikaanse ministerie.

Staakt-het-vuren

Eerder vandaag had Israël een humanitair staakt-het-vuren aangekondigd dat enkele uren zou gelden, maar dan wel maar op bepaalde (niet-strategische) plaatsen in de Gazastrook. De Palestijnse organisatie Hamas aanvaardde dat niet en sprak van een waardeloos bestand en Israëlische propaganda.

Nog voor het bestand afliep - om 18 uur 's avonds onze tijd - heeft Israël overigens opnieuw een dodelijke aanval uitgevoerd op de Gazastrook. Bij die beschieting op een groentemarkt in Gaza zouden 15 mensen gedood zijn.

Het aantal doden in de Gazastrook blijft dus stijgen. Vandaag zouden er meer dan 100  Palestijnen gedood zijn. Sinds het begin van het Israëlische offensief zouden al 1.280 Palestijnen omgekomen zijn. Aan Israëlische zijde zijn er 56 doden: 53 militairen en 3 burgers.