Wat geleerd tien jaar na ramp in Ghislenghien?

Tien jaar na de gasramp in Ghislenghien, in Henegouwen, is daar een korte plechtigheid gehouden, met zo'n 200 aanwezigen. Bij de ramp kwamen destijds 24 mensen om het leven. Er waren ook 132 gewonden. Volgens gasnetbeheerder Fluxys zijn alle gasleidingen nu aangeduid op een digitale kaart zodat ongelukken zoals dat van tien jaar geleden minder waarschijnlijk zijn.

"Ondergrondse pijpleidingen zijn een industriële activiteit en als dusdanig bestaat het nulrisico niet", zegt Laurent Remy. "We kunnen niet zeggen dat een incident zoals in Ghislenghien zich niet meer zal voordoen." Tien jaar geleden raakte een hogedrukleiding van Fluxys beschadigd tijdens herstellingswerkzaamheden, met fatale gevolgen.

Tien jaar na de ramp zijn alle gasleidingen beschikbaar op een digitale kaart. Maar samenwerking tussen netwerkbeheerders en aannemers blijft het belangrijkste in de strijd tegen mogelijke gaslekken, zegt Remy. "We dringen er bij de aannemers op aan om contact met ons op te nemen, 48 uur voor het begin van de werken en dat zorgt ervoor dat we een patrouilleur ter plaatse sturen om de exacte ligging van de leiding vast te leggen." Cruciaal en van levensbelang zijn communicatie en informatie met alle betrokkenen: bouwaannemers, gemeenten, politie en brandweer.

Dat blijkt tot resultaten te leiden, want het aantal ongelukken blijkt te zijn gehalveerd. Fluxys hoopt dat een ramp zoals in Ghislenghien zich nooit meer kan voordoen.