Zelfrijdende auto's binnenkort op Britse openbare weg

De Britse regering wil vanaf januari volgend jaar zelfrijdende auto's toelaten op de openbare weg. De regering heeft al aangekondigd dat ze daarom de verkeersregels zal aanpassen. In enkele andere landen is een auto zonder bestuurder al toegelaten op de openbare weg om het systeem te kunnen testen.

"De beslissing om onbemande auto's toe te laten op de openbare weg, plaatst ons in de voorhoede bij de ontwikkeling van deze nieuwe technologie", verklaarde de Britse regering. "Het biedt ook nieuwe kansen voor onze economie en samenleving."

Het zou gaan om drie proefprojecten die in drie verschillende steden van start zullen gaan. Hoewel de Britse regering al heeft aangekondigd  dat ze de verkeersregels zal herzien, blijven er toch nog bedenkingen bestaan met betrekking tot de juridische implicaties van een zelfrijdende auto op de openbare weg.

Groot-Brittannië is bovendien ook niet het eerste land dat tests laat uitvoeren met onbemande wagens. De zogenoemde "voorhoede" lijkt dan ook steeds groter te worden.

In mei kondigde internetbedrijf Google al aan dat het zo'n 100 zelfrijdende auto's (foto) wil gaan produceren en deze zomer nog wil starten met een proefproject in de Amerikaanse staat Californië. Ook in Florida en Nevada zijn proeven met zelfrijdende wagens al toegelaten.

Vorige jaar voerde autobouwer Nissan dan weer verschillende proeven met zelfrijdende auto's uit op de Japanse openbare wegen. Ook de Zweedse stad Göteborg heeft Volvo al toestemming gegeven om 100 onbemande wagens los te laten op de openbare weg.