63 % deelnemers proefproject verwerpt rekeningrijden

63 procent van de bijna 1.200 deelnemers aan het proefproject rond rekeningrijden wijst na afloop de kilometerheffing af. Dat schrijven enkele kranten op basis van het eindrapport over het experiment.

De kranten konden dat eindrapport inkijken: 63 procent van de deelnemers vindt het geen goed idee, amper een kwart staat nog achter rekeningrijden. Ook vindt 85 procent van de deelnemers het openbaar vervoer geen goed alternatief voor de wagen.

Enkele grote lijnen van het experiment raakten eerder al bekend. Zo legden de deelnemers gemiddeld 5,5 procent minder autokilometers af. In stedelijk gebied, waar het tarief hoger ligt, gaat het om 8 procent. Ook bleek dat het verkeer tijdens de spitsuren met 3,6 procent daalde. De drukte nam het minst af op de snelwegen, omdat die goedkoper zijn. Het aantal kilometers buiten de onderzochte zone nam met 4 procent toe.

Op basis van het rapport moet de Vlaamse regering een beslissing nemen of de kilometerheffing er komt. Het experiment van de drie gewesten vond in en rond Brussel plaats.