"Het Israëlische leger schiet niet op burgers"

De Israëlische regering heeft aangekondigd dat ze de aanval, die het leger heeft uitgevoerd op een VN-schooltje in Gaza, gaat onderzoeken. Het land wil zijn excuses aanbieden als blijkt dat het verantwoordelijk is voor het bombardement. Bij de beschieting vielen 16 doden, onder hen ook kinderen en medewerkers van de VN.

De beschieting van de school van de Verenigde Naties in de Gazastrook gebeurde woensdagochtend. Het Israëlische leger nam het gebouw met tanks onder vuur. De school werd gebruikt als opvangcentrum voor Palestijnse vluchtelingen en volgens de VN hadden er al zo'n 3.000 mensen hun toevlucht gezocht.

"De juiste locatie van de school en het feit dat er duizenden vluchtelingen verbleven is wel zeventien keer meegedeeld aan het Israëlische leger", vertelt een medewerker van de VN. "Juist om zeker te zijn dat de school een veilige plek zou zijn."

Niet dus. Volgens het Israëlische leger waren "Israëlische soldaten vanuit de omgeving van de school van de VN met mortieren beschoten". "Daarom heeft het leger teruggevuurd. Maar we zijn niet zeker dat onze granaten ook de school van de VN hebben getroffen", voegde een woordvoerder van de Israëlische regering er nog aan toe.

Het Israëlische leger beschuldigt de Palestijnse beweging Hamas er bovendien ook van dat ze wapens en munitie zou verstoppen in huizen van burgers en in scholen.

"De aanval zal onderzocht worden"

"Beschamend", zo noemde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de aanval. "De aanval is niet te rechtvaardigen en de verantwoordelijken moeten aangeduid en terechtgesteld worden. Niets is schandelijker dan slapende kinderen aan te vallen en alles wijst in de richting van Israël."

Ook de Verenigde Staten - een traditionele bondgenoot van Israël - hebben de aanval op de school al scherp veroordeeld.

De Israëlische regering heeft ondertussen aangekondigd dat ze het bombardement op de school gaat onderzoeken. "We schieten normaal gezien immers niet op burgers", stelt een woordvoerder van de Israëlische regering. "Als blijkt dat het leger de school heeft gebombardeerd dan zullen we onze excuses aanbieden."

Sinds het begin van het Israëlische offensief in de Gazastrook zouden minstens 1.360 Palestijnen gedood zijn, onder hen ook heel wat kinderen. Aan Israëlische zijde zijn er 56 doden: 53 militairen en 3 burgers.