"Niet Israël, maar Hamas wil de hel in Gaza"

De Israëlische ambassadeur in België, Jacques Revah, schuift alle verantwoordelijkheid voor het conflict in Gaza in de schoenen van de Palestijnse organisatie Hamas. "Het is Hamas die de hel in Gaza wil en die zijn bevolking gijzelt, niet Israël", zei Revah in "Terzake". Internationaal komt er steeds meer kritiek op Israël omdat er in het conflict met Hamas veel burgerdoden vallen.

De internationale gemeenschap, waaronder ook traditionele bondgenoten van Israël, laten zich steeds kritischer uit over de oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas, waarbij nu al meer dan 1.400 Palestijnen zijn gedood, het merendeel burgers. Gisteren vielen bij een aanval op een VN-school in Gaza tientallen doden, onder wie heel wat Palestijnen die in het gebouw waren komen schuilen. Naar eigen zeggen had de VN Israël tot 17 keer toe gewaarschuwd dat er vluchtelingen in het schoolgebouw waren.

"Het lijdt weinig twijfel dat de VN-school in Gaza door Israël is aangevallen en dat is totaal onaanvaardbaar en onverdedigbaar", klinkt het in een mededeling van het Witte Huis. De Verenigde Naties spreken van een schande.

"Israël probeert zo'n situaties te vermijden, maar de situatie op het terrein is moeilijk en we zijn een land in oorlog", verdedigt de Israëlische ambassadeur zijn land. "Dat er kinderen gedood zijn, is niet te rechtvaardigen, maar ze zijn het slachtoffer van Hamas, niet van Israël. Hamas zet zijn eigen bevolking in de gevarenzone."

De aanvallen op VN-gebouwen waar Palestijnen komen schuilen, zijn ook te rechtvaardigen omdat Hamas er wapens in verbergt, stelt Revah. "In dat geval verliest zo'n gebouw zijn immuniteit."

"Israëlische leger verdient Nobelprijs voor de Vrede".

"Hamas is een terroristische organisatie met de middelen van een staat. Ze hebben geen notie van menselijke levens", schetst Revah in "Terzake". Kritiek op het Israëlische leger heeft de ambassadeur niet, wel integendeel. Hij onderschrijft de stelling van de Israëlische ambassadeur in de VS die enkele dagen geleden zei dat het Israëlische leger de Nobelprijs voor de Vrede verdient. "Die uitspraak vind ik normaal. Andere legers zouden al echte bloedbaden hebben aangericht in gelijkaardige situaties, ons leger doet er echt alles aan om dat te vermijden."

Over het feit dat het om een ongelijke strijd zou gaan - 1.400 Palestijnse slachtoffers tegenover iets meer dan 50 Israëlische doden - reageert de Israëlische ambassadeur België cynisch. "Wilt u dan dat wij onder de Israëliërs evenveel slachtoffers moeten tellen dan onder de Palestijnen? Onze vijand is niet het Palestijnse volk, maar wel Hamas."

Ambassadeur Revah vindt tenslotte dat het vredesproces maar kan hernemen als Hamas stopt met de psychologische oorlogsvoering tegen Israël. "Het Israëlische volk lijdt onder de raketinslagen. Onze kinderen kunnen niet veilig naar school." Israël wil blijven strijden totdat de radicale Palestijnse groepering Hamas ontwapend is, aldus Revah.

Toch is het vooral de "extreme situatie" in de Gazastrook zelf die de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties in het bijzonder zorgen baart. "Het Palestijnse volk staat op de rand van de afgrond", liet de chef van UNRWA (het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen) optekenen in een speech voor de VN-Veiligheidsraad. Hij riep op om de onschendbaarheid van VN-gebouwen te respecteren en wil ook een onmiddellijk staakt-het-vuren.