"We verwachten dat federale regering fouten nu rechtzet"

Brussels minister en burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (FDF) verwacht dat de federale regering de vliegroutes "linkerbocht" en "kanaalroutes" boven Brussel zonder oponthoud schrapt. Hij reageert daarmee op de uitspraken van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg eerder vandaag.

De Brusselse rechtbank oordeelde vandaag dat vliegroute "linkerbocht" moet worden geschrapt en dat de "Kanaalroute" moet worden afgebouwd. De rechtbank gaf daarmee het Brussels Gewest en enkele Brusselse gemeenten, die een rechtszaak hadden aangespannen, gelijk.

Gosuin, de burgemeester van Oudergem die mee naar de rechter stapte, is naar eigen zeggen niet verbaasd over de beslissing van de rechtbank. "Sinds 6 februari zeggen wij dat de besluiten vol met inbreuken zitten op wetteksten die voortvloeien uit een gebrek aan overleg en impactstudies", zegt hij.

De burgemeester verwacht nu dat de federale regering zonder oponthoud de routes schrapt, ook al is die regering momenteel in lopende zaken. "Een regering in lopende zaken is steeds gehouden aan de plicht om gerechtelijke beslissingen uit te voeren", zegt Gosuin. "We verwachten van de federale regering dat ze haar fouten rechtzet en dat staatssecretaris Catherine Fonck (CDH) de besluiten vernietigt."

Dat er snel nieuwe routes worden aangeduid, vragen ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) aan de ontslagnemende regering en de formateurs.

Huytebroeck "zeer tevreden"

Voormalig Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo), die ook mee naar de rechter stapte, is zeer tevreden over de uitspraak. "Onze advocaten hadden argumenten die overeind bleven", zegt ze. "Dit is een overwinning voor de verenigingen die erg strijdvaardig waren. Persoonlijk ben ik hier heel erg tevreden mee."

Zelfs al werd enkel de schrapping van de twee nieuwe vliegroutes gevraagd, toch is een ruimere oplossing nodig voor alle inwoners, besluit Huytebroeck. Dat kan bijvoorbeeld door de nacht te verlengen (22u-7u in plaats van 23u-6u), door een hervorming van de windnormen, door een herziening van bepaalde pistes of door de creatie van een onafhankelijk instituut.

Burgerbeweging Geen Sprake Van "opgelucht"

Ook burgerbeweging Geen Sprake Van is erg positief over de beslissing. "Het is een enorme opluchting", laat de beweging weten in een persbericht. Volgens hen is het nu aan Fonck en ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) om onmiddellijk de beslissingen te nemen die zich opdringen om de uitspraak te respecteren.

"In contrast met de onkunde van de politiek om dit probleem op te lossen, stelt het gerust te zien hoe burgers kunnen vertrouwen op het gerecht om hen te beschermen tegen absurde beslissingen van de uitvoerende macht", klinkt het. Geen Sprake Van hoopt ook dat de consensus die zich de afgelopen maanden vormde rond een nieuw, evenwichtig en duurzaam spreidingsplan zijn vruchten draagt na het schrappen van de routes van het plan-Wathelet. "Het nieuwe plan zal tijd nodig hebben, maar zal alleszins de meest bevolkte zones moeten vermijden en tot stand komen na een milieueffectenrapport."