Alle hens aan dek tegen ebola-epidemie in West-Afrika

De president van Sierra Leone heeft de noodtoestand uitgeroepen in verband met de alsmaar toenemende ebola-epidemie in zijn land en enkele buurlanden, en gaat ordetroepen inzetten om de haarden af te grendelen. Eerder had Liberia al soortgelijke maatregelen getroffen. Intussen pleit de Belgische arts en gewezen Unaids-directeur Peter Piot ervoor om experimentele vaccins en behandelingen bij de besmette mensen uit te proberen.

De ebola-epidemie in West-Afrika kan intussen een humanitaire crisis worden genoemd, zo liet de Liberiaanse overheid gisteren verstaan.

In het land zijn al meer dan 120 mensen aan het virus gestorven. In heel West-Afrika zijn al meer dan 670 doden geteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft sinds het uitbreken van de epidemie in februari al meer dan 1.200 bevestigde gevallen geregistreerd. Om de ebola-epidemie "zonder voorgaande" te bestrijden, voorziet de WHO 100 miljoen dollar (75 miljoen euro). Dat geld moet meer gezondheidshelpers naar de getroffen gebieden krijgen. Morgen heeft de directeur-generaal van de WHO ook een gesprek met de presidenten van de getroffen Afrikaanse landen.

Noodtoestand

De verschillende landen waar het ebolavirus lelijk huishoudt, kiezen voor drastische maatregelen om greep te krijgen op de besmettelijke en dodelijke ziekte. Zo heeft de Sierra Leoonse president Ernest Bai Koroma de noodtoestand uitgeroepen en zal hij ordetroepen inzetten om de besmettingshaarden af te grendelen. Hele gebieden in het oosten van het land komen op die manier onder quarantaine te staan.

Gisteren kondigde Liberia al soortgelijke maatregelen aan. In Liberia gaan ook alle scholen zonder uitzondering dicht. Ook alle markten in de grensstreek met Sierra Leone en Guinee werden gesloten. Sommige ambtenaren moeten ook een maand thuisblijven.

Experimentele vaccins

De Belgische arts en gewezen Unaids-directeur Peter Piot (foto in tekst) pleit er intussen voor om experimentele vaccins en behandelingen tegen ebola die bij dieren veelbelovende resultaten opleveren, in de zwaarst getroffen gebieden in West-Afrika bij mensen uit te proberen. Piot was in 1976 mede-ontdekker van het ebolavirus.

"Ik denk dat het moment gekomen is, op zijn minst in de hoofdsteden, om die behandelingen beschikbaar te stellen voor compassionate use, maar ook om te ontdekken of ze werken om voorbereid te zijn op een nieuwe epidemie", zei Piot aan het Franse persagentschap AFP. Compassionate use is een regeling waarbij het wettelijk toch mogelijk wordt om geneesmiddelen te gebruiken die eigenlijk nog niet zijn toegelaten.

Piot zegt daarnaast dat er niet gevreesd moet worden voor een uitbraak van de epidemie buiten Afrika. "Ik maak me niet zo ongerust over de verspreiding van het virus hier. Ik zou me geen zorgen maken als ik in de metro zit naast iemand die drager is van het ebolavirus, zolang die niet op u overgeeft of iets van die aard", aldus de arts, die benadrukt dat er "zeer nauw contact" nodig is voor een besmetting.

AFP

VS raadt reizen naar getroffen gebieden af

De Verenigde Staten raden reizen naar Guinee, Liberia en Sierra Leone af. Doel van het negatieve reisadvies is niet alleen om Amerikaanse burgers te beschermen tegen het "afschuwelijke en genadeloze virus", maar ook om de ziekenhuizen ter plaatse niet nodeloos te belasten. De laatste keer dat de VS een dergelijke gezondheidswaarschuwing uitvaardigde was in 2003 met de uitbraak van het SARS-virus in Azië.

Ons land raadt niet-essentiële reizen naar Liberia (grensstreek met Ivoorkust) af. Ook voor Sierra Leone geldt een specifieke waarschuwing.