Antwerpen wil minder verkeerslichten in de stad

De stad Antwerpen wil de verkeerslichten op een twintigtal kruispunten weghalen. Het gaat om een proefproject, waarbij het verkeer vlotter en veiliger zou moeten worden. Op veel van die kruispunten staan mensen te lang voor het rood licht zonder tegenliggers, is de argumentatie.
(Archieffoto)

Na de zomer zullen onder meer op de kruispunten van de Schoenmarkt en de Geefstraat en op het kruispunt van de Sint-Paulusstraat en de Lange Koepoortstraat de verkeerslichten verdwijnen. In totaal gaat het om ongeveer twintig kruispunten.

Volgens de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) moet het weghalen van de lichten het verkeer vlotter en veiliger maken. "We stellen vast dat er een aantal verkeerslichten in de binnenstad zijn waar je vaak voor het rood staat, zowel fietsers als automobilisten. Terwijl je je afvraagt wat je daar staat te doen, want er passeert niemand", legt Kennis uit.

"Daarom denken we dat het nuttig is om te bekijken of we die lichten niet kunnen uitschakelen. Want als we daar mensen te lang laten staan, is het gevolg dat ze het licht gaan negeren."