Belgische banken snoeien opnieuw in personeel

Acht grote Belgische banken verwachten dat hun personeelsbestand dit jaar zal dalen. Dat blijkt uit een enquête van Ernst & Young, die de krant De Tijd kon inkijken. Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, is niet verbaasd. "De digitalisering jaagt de banken op kosten", klinkt het. "En personeel is duur, maar ook minder nodig dan vroeger."
Verwendung weltweit, usage worldwide

Ernst & Young peilde bij 17 Belgische banken, inclusief de vier grootbanken, naar hun verwachtingen voor het komende halfjaar. Uit de anonieme enquête blijkt dat slechts één bank een significante stijging van haar personeelsbestand verwacht.

Acht andere instellingen verwachten een lichte stijging of een stabilisatie. Acht banken verwachten de komende zes maanden een significante daling.

Online bankieren

Uit cijfers van sectororganisatie Febelfin blijkt dat de werkgelegenheid in de banksector gedaald is van 64.801 werknemers eind 2005 naar 53.567 werknemers eind vorig jaar.

Volgens Ernst & Young blijven de banken met rentabiliteitsproblemen kampen. Febelfin wijst erop dat het klassieke kantorennet gerationaliseerd wordt gezien de opgang van mobiel en internetbankieren.