BNP Paribas lijdt recordverlies door boete VS

BNP Paribas heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 4,32 miljard euro netto. Dat is het grootste verlies in de veertienjarige geschiedenis van het bedrijf. De oorzaak ligt bij de miljardenboete die de bank recentelijk moest betalen in de Verenigde Staten, doordat ze landen als Soedan en Cuba had geholpen het Amerikaanse embargo te omzeilen.

Het is nog maar de tweede keer dat de Franse bank een verlies in het tweede kwartaal moest optekenen, meteen een record. Analisten van Bloomberg waren uitgegaan van een nettoverlies van gemiddeld 4,27 miljard euro.

De boete van BNP Paribas bedroeg 8,97 miljard dollar (6,5 miljard euro). Het bedrijf pleitte schuldig. "De groep heeft hieruit lessen getrokken en haar interne controle fors versterkt", verklaarde topman Jean-Laurent Bonnafe in een persbericht.