Commissievoorzitter Juncker wil snel Belgische kandidaten voor commissarispost

Zo tegen eind juli. Dan wou Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, van de nationale regeringen horen wie als commissaris in zijn ploeg zou zitten. Op de Belgische eurocommissaris is het voorlopig nog wachten, maar veel andere kandidaten zijn wel al bekend. Juncker wil dat ons land snel met een of meerdere namen komt.

"Het is belangrijk om de deadline te respecteren en het is beter om meerdere namen door te geven dan geen enkele", klinkt het in de entourage van Juncker. Daarmee zet hij druk op de onderhandelaars voor de nieuwe federale regering. Ontslagnemend premier Elio Di Rupo had coformateurs Kris Peeters en Charles Michel gevraagd om tegen vandaag met een advies omtrent de Belgische kandidaat te komen, maar dat is niet gebeurd.

De knopen worden pas doorgehakt eind augustus bij de volgende Europese top, dus ons land heeft wel nog een aantal weken de tijd, klinkt het bij de Belgische permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie. Maar als er nog lang getalmd wordt, zou het wel eens kunnen dat de Belgische commissaris uiteindelijk een minder belangrijke portefeuille zal krijgen. Bovendien zal de Belgische kandidaat zich zo minder lang kunnen voorbereiden op de hoorzitting in het Europees Parlement.

Europese Commissie krijgt stilaan vorm

Andere lidstaten hebben wel al hun kandidaat-commissaris naar voren geschoven. Zeker vijf huidige commissarissen krijgen van hun land de kans op een tweede termijn in de ploeg van Jean-Claude Juncker. Oostenrijk kiest opnieuw voor huidig commissaris voor Regionaal Beleid Johannes Hahn. Ook Zweden geeft een tweede mandaat aan de liberale Cecilia Malmström, de huidige commissaris voor Binnenlands Beleid.

Duitsland heeft alle vertrouwen in huidig commissaris voor Energie, Günter Oettinger. En ook Slovakije steunt Maros Sefcovic, de commissaris die instaat voor de samenwerking tussen de Europese instellingen. Neven Mimica, die sinds 2013 de consumentenbescherming waarborgt, krijgt van Kroatië een tweede en langere termijn toebedeeld.

Ex-premiers

Finland voerde net na de Europese verkiezingen nog een commissariswissel door. Ex-premier Jyrki Katainen nam de plaats in van de bekende begrotingscommissaris Olli Rehn. De vijf blijven dus in de Commissie, maar over hun portefeuilles is uiteraard nog niets beslist. Die puzzel wordt pas gelegd zodra alle namen bekend zijn.

Katainen is overigens niet de enige ex-premier in de ploeg van Juncker. Ook Letland stuurt zijn voormalige eerste minister, Valdis Dombrovskis, net als buurland Estland met Andrus Ansip.

Ministers

Enkele Europese ministers worden mogelijk van hun departement geplukt. Zo stuurt Ierland zijn minister van Milieu, Phil Hogan, naar Brussel. Litouwen kiest voor zijn minister van Volksgezondheid, Vytenis Povilas Andriukaitis en Hongarije schuift Tibor Navracsics naar voren. Die is er momenteel minister van Buitenlandse zaken. De Griekse regering nomineert huidig minister van Defensie Dimitris Avramopoulos.

Maar ook enkele ex-ministers worden met een post bediend. De bekendste onder hen is waarschijnlijk de voormalige Franse minister van Financiën Pierre Moscovici. Maar ook Malta kiest voor zijn voormalige minister van Toerisme, Karmenu Vella. Spanje schuift ex-minister van Landbouw Miguel Arias Cañete naar voren.

Deadline nadert

Tegen eind juli wou Juncker weten wie de nationale regeringen naar voren schuiven als kandidaat voor de volgende Europese Commissie. En dat is vandaag. Zodra alle namen bekend zijn, zal Juncker beslissen wie welke portefeuille krijgt. Daarna moet de nieuwe ploeg het vertrouwen krijgen van het Europees Parlement. Dat zal gebeuren tijdens een zitting in september.