Gerechtelijke procedure tegen Obama wegens machtsmisbruik

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft afgelopen nacht ingestemd met het opstarten van een gerechtelijke procedure tegen president Barack Obama. Het Huis, dat gedomineerd wordt door de Republikeinen, wil dat de Democratische president vervolgd wordt voor machtsmisbruik omtrent "Obamacare".

Obamacare is de hervorming van het zorgstelsel waarmee Obama meer burgers wil laten genieten van een zorgverzekering. De Democraten bestempelen het Republikeinse initiatief als een electorale demarche.

Met 225 tegen 201 stemmen steunde het Huis van Afgevaardigden de resolutie die de Republikeinse voorzitter John Boehner toestemming geeft om de gerechtelijke vervolging van de president op te starten. Volgens de Republikeinen ging Obama zijn grondwettelijke bevoegdheden te buiten bij het doorvoeren van Obamacare, het initiatief dat moet gelden als een van Obama's belangrijkste verwezenlijkingen.

Verlamd

Alle Democraten stemden tegen het initiatief. De Republikeinen stellen dat de president zijn grondwettelijke bevoegdheden niet respecteerde omdat hij twee wijzigingen aan Obamacare doorvoerde zonder het Congres te consulteren.

In verschillende dossiers omzeilde Obama het Congres via uitvoerende besluiten, omdat hij keer op keer gedwarsboomd wordt in het Congres, dat verlamd is omdat beide partijen elk een kamer controleren. De Democraten hebben de meerderheid in de Senaat.

Het initiatief van de Republikeinen is het laatste in een lange reeks om het symbooldossier af te voeren. Keer op keer ketste de Senaat die pogingen af.

"Monarch"

Met de parlementsverkiezingen van november in aantocht, hekelen de Republikeinen dat Obama via decreten als een "monarch" regeert. De Democraten stellen dat de Republikeinen als ultiem doel de impeachment-procedure hebben, waarmee presidenten afgezet kunnen worden. De Republikeinen ontkennen dit en hekelen de Democratische bangmakerij.

Hoe het nu verder moet met de klacht, is zelfs voor juristen zeer onduidelijk.