Honderden misdrijven weldra opgelost?

Honderden misdrijven staan dicht bij een doorbraak dankzij de uitwisseling van DNA-gegevens tussen België en Nederland. Dat schrijft Het Nieuwsblad. In bijna 600 gevallen kon het DNA gelinkt worden aan het profiel van iemand die verplicht was om erfelijk materiaal af te geven.
imago stock&people

België en Nederland hebben voor het eerst massaal DNA-gegevens uitgewisseld. Meteen leverde dat 1.745 overeenkomsten op. In 576 gevallen gaat het om een DNA-spoor op de plaats van een misdrijf in het ene land, dat nu gelinkt kan worden aan het DNA-profiel van iemand die in België of Nederland een DNA-staal moest leveren.  

De uitwisseling voedt de hoop op een doorbraak in honderden zaken. "Het is niet omdat we weten van wie het DNA is dat die per­soon meteen ook de dader is", zegt Jan De Kinder, directeur van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). "Maar het biedt speurders nieuwe aanwij­zingen, aanknopingspun­ten en mogelijke verdachten om een zaak op te lossen."

Binnenkort komt er een gelijkaardige uitwisseling van de Belgische DNA-gegevens met de Franse en Duitse DNA-banken. Later volgen nog andere landen.