Imam werd vermoord in Chinese regio Xinjiang

In Kashgar, in de Chinese autonome regio Xinjiang, is de imam van de grootste moskee van het land vermoord. Enkele dagen geleden zijn in de buurt tientallen doden gevallen bij geweld tussen islamistische separatisten en de Chinese politie.
AP2011

Volgens getuigen werd het lichaam van imam Jume Tahir gevonden in een plas bloed vlak voor de Id Kah-moskee in Kashgar, in het westen van de Chinese regio Xinjiang. De man zou zijn neergestoken. Volgens de staatsmedia zijn twee verdachten van de moord neergeschoten door de politie. Een derde zou zijn opgepakt.

De Id Kah is de grootste moskee in China; er zouden meer dan 10.000 gelovigen binnen kunnen. Imam Tahir was echter in Xinjiang erg omstreden omdat hij zijn steun had uitgesproken voor de Chinese staat in de strijd tegen Oeigoers-Turkse separatisten in Xinjiang.

Het geweld in die regio is de afgelopen maanden fors toegenomen. In 2009 vielen er honderden doden bij rellen tussen Oeigoeren en Chinese inwijkelingen in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang.

Enkele dagen geleden zouden er tientallen doden zijn gevallen toen met messen bewapende Oeigoeren politiemensen, maar ook burgers aanvielen in Yarkand, op 160 kilometer ten oosten van Kashgar. In mei zijn 43 doden gevallen bij een bomaanslag op een markt in Urumqi.

Het Chinese leger heeft de voorbije maanden extra troepen naar Xinjiang gestuurd, maar die hebben blijkbaar het geweld niet kunnen voorkomen. Xinjiang of Oost-Turkestan wordt vooral bevolkt door islamitische Turkse Oeigoeren en er zijn grote spanningen met de Chinese inwijkelingen en met de ordediensten.

AP2014