Inflatie in eurozone op laagste peil in vijf jaar

De voorbije maand juli is de inflatie in de eurozone teruggevallen tot 0,4% Dat is het laagste peil sinds oktober 2009 en dreigt de discussie over het gevaar van een eventuele deflatie opnieuw aan te wakkeren.

Eind vorige maand bedroeg de inflatie in de eurozone 0,5% en deze maand is dat zelfs 0,4%; nog minder dus. De inflatie staat nu op het laagste peil sinds oktober 2009. Vooral de prijzen voor voedsel en energie stijgen nauwelijks nog. 

Het inflatiepeil staat al een tijd erg laag en ver beneden het streefdoel van de Europese Centrale Bank (ECB) die iets onder de 2% mikt. Daar zijn we ver vanaf. Enkele maanden geleden heeft de ECB de rente nog maar eens verlaagd om de economie aan te zwengelen, maar dat lijkt dus weinig aarde aan de dijk te zetten.

Deflatiespiraal

Dat het leven niet of nauwelijks duurder wordt, vindt u misschien prettig, maar heeft ook negatieve gevolgen. Zo vrezen sommigen voor een deflatie in de eurozone, waarbij prijzen niet stijgen, maar dalen. Dat kan de consumptie terugdringen omdat klanten hun aankopen uitstellen en heeft zware gevolgen voor de economie. In de jaren 90 beleefde Japan een "verloren decennium" nadat het land in een dergelijke deflatiespiraal was geraakt.

Toch lijkt de ECB voorlopig nog niet van plan om verder te gaan dan lagere intrestvoeten. Frankfurt staat blijkbaar niet te trappelen om via steunaankopen van obligaties geld in de economie te pompen zoals de VS eerder wel deden.