Inspecteurs bereiken crashsite in Oekraïne

Een internationaal team van experten is aangekomen op de plaats in Oekraïne waar eerder de Maleisische Boeing is neergeschoten. Het is de eerste keer dat ze toegang krijgen tot de site. Ondertussen hebben ze ook DNA-materiaal van 25 slachtoffers in hun bezit gekregen.
AP2014

Eerder had de Oekraïense regering een bestand van een dag in het oosten van het land aangekondigd om het bezoek van internationale experten aan het crashgebied mogelijk te maken.

Vandaag hebben Nederlandse en Australische onderzoekers dan voor het eerst het gebied van de ramp kunnen bezoeken. Dat gebied is nog steeds in handen van pro-Russische rebellen. De onderzoekers zullen zich eerst richten op eventuele lichamen van slachtoffers en hun bezittingen. Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop zouden er mogelijk nog resten van 80 lichamen op de site liggen.

Tijdens het bezoek van de experten waren er in de buurt nog wel explosies en geweerschoten. Het is niet duidelijk hoelang de onderzoekers op de plaats kunnen blijven, maar het feit dat ze er zo veel tijd na de ramp zijn, is op zich al een doorbraak. In welke mate er intussen met bewijsmateriaal is geknoeid, is ook niet duidelijk.

Vandaag is ook een team van Russische onderzoekers aangekomen in de hoofdstad Kiev. Daar zijn intussen ook onderzoekers van Malaysia Airlines, maar die zijn nog niet naar het rampgebied kunnen gaan.

Experten krijgen DNA van 25 slachtoffers

De experten zijn er ook in geslaagd om DNA-stalen van 25 slachtoffers in hun bezit te krijgen. Dat heeft het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, gezegd. "Ook persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers zijn nu in ons bezit", zegt hij. "De spullen en het DNA-materiaal lagen in het mortuarium in Donetsk en zijn overgedragen aan de Nederlandse en Australische experts."

Het plan is om het DNA-materiaal en de spullen morgen van Donetsk naar Charkov te brengen. "Daar doen we de eerste forensische check. Nadien zullen we deze belangrijke zaken zo snel mogelijk verschepen naar Nederland."

Oekraïne weigert ontslag van premier Jatsjenjoek

Vandaag heeft het Oekraïense parlement ook het ontslag geweigerd van premier Arseni Jatsjenjoek. Die had eerder zijn ontslag aangeboden nadat twee partijen uit zijn coalitie waren opgestapt.

Hoe dan ook heeft president Petro Porosjenko aangekondigd dat hij binnenkort nieuwe parlementsverkiezingen wil houden. Dat moet de vergadering meer legitimiteit geven.

Het huidige parlement dateert nog van voor de omwenteling begin dit jaar en werd gedomineerd door de Partij van de Regio's van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Veel van zijn aanhangers zijn intussen overgelopen naar de huidige regering.