Israël en Hamas bereiken akkoord over tijdelijk staakt-het-vuren

Israël en Hamas hebben een akkoord bereikt over een tijdelijk humanitair staakt-het-vuren. Dat melden de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. Het bestand gaat vrijdagochtend om 7 uur onze tijd van start en zal 72 uur duren. Tijdens het bestand zal er ook onderhandeld worden over een duurzaam staakt-het-vuren.

In een gezamenlijke verklaring hebben John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, en Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gezegd dat ze garanties hebben van alle partijen in het conflict. Het gaat om een "onvoorwaardelijke" wapenstilstand.

Het bestand houdt in dat "alle grondtroepen ter plaatse blijven", wat meteen ook betekent dat de Israëlische troepen zich niet zullen terugtrekken. "We dringen erop aan dat iedereen zich terughoudend gedraagt in de uren vooraleer het bestand begint en dat alle partijen zich ook effectief houden aan bestand", verklaarden Kerry en Ban. "Dit staakt-het-vuren is broodnodig voor alle onschuldige burgers." Eerdere bestanden werden echter al met de voeten getreden.

Israëlische en Palestijnse delegaties zouden ook onderweg zijn naar de Egyptische hoofdstad Caïro om een duurzaam staakt-het-vuren te onderhandelen.