Koers van Portugese grootbank BES keldert

Op de beurs Euronext Lissabon heeft het aandeel van de Banco Espirito Santo een forse klap gekregen. Blijkbaar is die bank veel gevoeliger voor de problemen bij de moedermaatschappij dan eerder gedacht.

Vanochtend dook het aandeel Banco Espirito Santo (BES) met meer dan 50% naar beneden, maar intussen lijkt dat wat gestabiliseerd op een verlies van 37%. De index PSI-20 in Lissabon daalt met meer dan 3%.

Eerder maakte BES -de tweede bank in Portugal- een recordverlies van 3,5 miljard euro in het tweede kwartaal bekend. Dat is het grootste verlies van een Portugese bank ooit.

Oorzaken daarvan zijn de voorzieningen die de bank moest nemen om de financiële problemen bij de moederbedrijven zoals Espirito Santo Financial Group (ESFG) op te vangen. Die moederbedrijven hebben eerder al bescherming tegen schuldeisers aangevraagd in Luxemburg, waar de zetel van die holdings is.

De bank BES lijkt dus veel gevoeliger voor de problemen bij de moedergroepen dan eerder gedacht. Mogelijk zal de bank steun moeten vragen aan de Portugese overheid en die zit zoals bekend ook erg krap bij kas.

Onrust op de markten

Het is nog wat voorbarig om te stellen dat de bankencrisis nu weer terug van weggeweest is. Het probleem lijkt zich enkel te situeren rond een financiële groep, die van de familie Espirito Santo, met zetels in Lissabon en Luxemburg. 

Nu is Espirito Santo wel de op één na grootste bank van Portugal en mede-aandeelhouder van de beurzengroep Euronext (Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon). Toch lijkt die bank niet groot genoeg om de rest van Europa mee te slepen in een nieuwe bankencrisis. Wel zit de Franse grootbank Crédit Agricole in het kapitaal van Espirito Santo.

Exit voorbarig?

Het grootste probleem stelt zich in Portugal zelf. Begin dit jaar is het land uit het internationale noodplan van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) gestapt na enkele jaren van diepe crisis. Mocht Portugal opnieuw onder druk van de financiële markten komen te staan, zou die exit uit het hulpplan misschien wat voorbarig geweest zijn.

Sommige analisten maken zich zorgen over een "trigger effect". De aandelenkoersen hebben de voorbije jaren het ene record na het andere gevestigd en dat lijkt niet altijd recht evenredig met het economisch herstel.