Rusland moet 1,9 miljard betalen aan Joekos

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Rusland veroordeeld tot een schadevergoeding van 1,9 miljard euro aan de aandeelhouders van oliegroep Joekos. Het is de tweede keer op enkele dagen tijd dat Rusland veroordeeld wordt in de zaak.
AP2010

Volgens het hof in Straatsburg heeft de Russische overheid het voormalige oliebedrijf Joekos onfair behandeld. Zo heeft Moskou de privémaatschappij Joekos 10 jaar geleden onrechtmatig zware belastingen opgelegd, waardoor de groep onderuit ging. 

Daarna werd het bedrijf genaast en overgedragen aan Rosneft, dat deels in handen is van de overheid en deels van oligarchen die nauwe banden hebben met het regime van president Vladimir Poetin.

De aandeelhouders van Joekos schoten daarbij veel geld in en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kent hen nu een schadevergoeding van 1,9 miljard euro toe. Het gaat om de grootste schadevergoeding die het hof ooit heeft toegekend.

Enkele dagen geleden had het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag beslist dat Rusland de aandeelhouders van Joekos 50 miljard dollar moest betalen. Dat oordeel was gebaseerd op het feit dat Rusland het internationale Energiecharter uit 1991 heeft geschonden. Dat charter beschermt investeringen in de energiesector.