Russische oliegroep Lukoil vertrekt uit Oekraïne

De Russische oliegroep Lukoil verkoopt zijn filiaal in buurland Oekraïne aan het Oostenrijkse AMIC Energy Management. Het gaat om meer dan 240 tankstations en zes grote opslagplaatsen.
AP2006

Het gaat niet echt om een boycot, maar toch heeft het conflict tussen Oekraïne en Rusland te maken met de verkoop. Lukoil geeft toe dat honderden tankstations in Oekraïne al een tijd geblokkeerd worden door leden van de Oekraïense paramilitaire groep Pravy Sektor. 

Lukoil kiest nu het zekere voor het onzekere en heeft aangekondigd dat het Oekraïense filiaal verkocht wordt aan AMIC Energy Management uit Oostenrijk. Het gaat om 240 tankstations en zes grote opslagplaatsen. Hoeveel AMIC betaalt, is niet meegedeeld.

Lukoil is de meest internationaal gerichte Russische oliegroep en is actief in 40 landen, waaronder de Verenigde Staten, maar ook Europa. In ons land bezit Lukoil 181 tankstations.

Anders dan staatsbedrijven zoals Gazprom of Rosneft is Lukoil ook een echte privémaatschappij, waarvan de meeste aandelen in handen zijn van het management. De Amerikaanse oliegroep ConocoPhilips bezit 10% van de aandelen en de rest is verspreid op de beurzen, onder meer die van Londen.