Thaise junta benoemt wetgevende vergadering

De militaire junta in Thailand heeft 200 namen bekendgemaakt die deel zullen uitmaken van een nieuwe wetgevende vergadering. Het grootste deel van de namen op de lijst komt uit legerkringen. Het wetgevende orgaan moet een nieuwe Thaise regeringsleider benoemen en politieke hervormingen doorvoeren in Thailand.
Generaal Prayuth Chan-ocha

Eind mei pleegde de junta een staatsgreep na maandenlange politieke onrust en protesten tegen de later afgezette premier Yingluck Shinawatra. Met de coup wou het Thaise leger de orde terug brengen in het land.

De nieuwe wetgevende vergadering zal - onder controle van het leger - een nieuwe premier aanduiden. Wellicht wordt dat de generaal van de junta, Prayuth Chan-ocha. Hij zal in de maand september een nieuw kabinet samenstellen. De nieuwe regering zal dan politieke hervormingen doorvoeren in Thailand, alvorens tegen eind volgend jaar (democratische) verkiezingen te houden.

Thailand is al jaren het toneel van politieke onrust. Spilfiguur is oud-premier Thaksin Shinawatra. Hij werd in 2006 na een militaire staatsgreep afgezet., maar blijft heel veel invloed uitoefenen op de politiek in het Aziatische land, onder andere via zijn zus Yingluck Shinawatra, die dit jaar werd afgezet als premier. Critici zeggen dat het leger met de staatsgreep vooral de macht van de Shinawatra's wil inperken.

Sinds de staatsgreep van mei heeft het leger heel wat vrijheden ingeperkt en democratische verkiezingen uitgesteld tot de herfst van volgend jaar.