VS voorziet Israël van nieuwe munitie

De Verenigde Staten hebben gisteren bevestigd dat ze Israël van nieuwe munitie voorzien hebben. De bevestiging volgde enkele uren na de forse veroordeling door Washington van de aanval op een VN-school in de Gazastrook. Israël heeft intussen nog eens 16.000 extra reservisten opgeroepen.
AP2014

Het Israëlische leger had op 20 juli een aanvulling van de dalende munitievoorraden gevraagd, zo meldde het Pentagon. Het Amerikaanse ministerie van Defensie keurde drie dagen later de verkoop van munitie goed.

In een mededeling van het Pentagon zegt woordvoerder John Kirby dat de Verenigde Staten "begaan zijn met de veiligheid van Israël" en dat het "voor de Amerikaanse nationale belangen cruciaal is om Israël te helpen bij het ontwikkelen en behouden van een zelfverdedigingscapaciteit die fors en reactief is". De verkoop is coherent aan die objectieven, klonk het.

Een deel van de verkochte munitie komt uit een Amerikaans munitiedepot op Israëlische bodem dat in geval van nood ter beschikking staat van het Israëlische leger. In het depot ligt al enkele jaren voor ongeveer een miljard dollar aan munitie opgeslagen.

Amnesty International heeft intussen een petitie opgestart om de bewapening van Israël door de Verenigde Staten een halt toe te roepen.

Israël zelf heeft dan weer 16.000 extra reservisten opgeroepen. "Het totale aantal gemobiliseerde reservisten komt daarmee op 86.000", aldus een woordvoerder van het Israëlische leger.