Zambianen krijgen (beperkt) gratis internet van Facebook

Facebook brengt in Zambia een app uit waarmee gebruikers een aantal internetdiensten gratis kunnen gebruiken. De sociaalnetwerksite wil de dienst later uitbreiden naar andere ontwikkelingslanden.

De app maakt deel uit van het "Internet.org"-project dat Facebook een jaar geleden opstartte en waar ook onder meer Samsung en Nokia aan meewerken. Het doel ervan is internettoegang aanbieden aan mensen in ontwikkelingslanden. Vandaag is de "Internet.org"-app gelanceerd in Zambia, een land in het zuiden van Afrika waar nu amper 15 procent van de mensen toegang hebben tot het wereldwijde web.

Hoe werkt het? Zambianen met een smartphone die klant zijn bij provider Airtel (de marktleider in het Afrikaanse land), kunnen de app voor android downloaden. Via de app hebben ze op hun smartphone toegang tot 13 websites/internetdiensten. Facebook, Google en Wikipedia zijn de bekendsten. Daarnaast gaat het bijvoorbeeld om een jobsite, een weerkanaal en een app voor vrouwenrechten.

De gebruikers hoeven niets te betalen voor hun dataverbruik. Zambia is het eerste land waar Facebook de app lanceert. Het is de bedoeling dat er weldra andere landen volgen. Het project lijkt in de eerste plaats humanitair, maar er is ook kritiek, omdat Facebook bepaalt tot welke sites en diensten de gebruikers toegang hebben. Bovendien loopt alles via één centraal portaal, wat controle door een overheid in de hand zou werken. Google heeft overigens een gelijkaardig initiatief, "FreeZone", dat al actief is in onder meer Thailand en India.