Zeven Belgen per boot uit Libië geëvacueerd

Zeven Belgen kunnen uit Libië vertrekken aan boord van een Grieks schip. Dat heeft Hendrik Van de Velde, woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, gemeld. Het schip was ter plaatse gestuurd om personeel van de Griekse ambassade en een zeventigtal Griekse onderdanen te evacueren.
LIBYA2014

"De boot vertrekt rond 19 uur uit Libië richting de haven van Piraeus, bij Athene", zegt de woordvoerder. Verscheidene Europese landen hebben de voorbije dagen diplomatiek personeel en onderdanen geëvacueerd vanwege de "veiligheidstoestand" in Libië. In het land is het namelijk al enige tijd erg onrustig. (foto)

"Een familie van zeven Belgische onderdanen zal het land verlaten aan boord van het schip dat door Griekenland gecharterd is. Een tweede gezin van drie heeft beslist op eigen kracht naar België terug te keren via Tunesië", aldus Buitenlandse Zaken.

In totaal verblijven 66 Belgen in Libië. Een tiental van hen gaf te kennen dat ze het land willen verlaten. Een vijftigtal anderen heeft de dubbele nationaliteit en wenst in Libië te blijven. Buitenlandse Zaken gaf de Belgen in Libië al op 16 juli de raad het land te verlaten. "Maar elke burger heeft de vrije keuze", zegt Van de Velde.

Het Griekse schip zal volgens het Franse persbureau AFP ook een vijftiental Cyprioten, tachtig Chinezen en nog mensen van andere landen meenemen.