"Ebola-epidemie loopt uit de hand, maar kan gestopt worden"

De ebola-epidemie in het westen van Afrika loopt stilaan uit de hand, maar kan gestopt worden. Dat heeft de algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan, gezegd. Ze roept op om maatregelen te nemen die de "catastrofale gevolgen" van de epidemie aanpakken.
AFP/LEON NEAL

In Conakry, de hoofdstad van Guinee, is een regionale top georganiseerd over de ebola-epidemie die steeds grotere proporties aanneemt. "De epidemie gaat sneller vooruit dan de inspanningen die geleverd worden om de epidemie aan te pakken", zei Chan daar. "Als de situatie blijft verslechteren, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn op het vlak van verloren mensenlevens, maar ook wegens de socio-economische ontregeling en het verhoogd gevaar op verspreiding in andere landen."

Ook de presidenten van de getroffen landen Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn op de top aanwezig. "De getroffen landen hebben buitengewone inspanningen geleverd en buitengewone maatregelen getroffen", zei ze tegen hen. "Maar de behoeften die ebola in West-Afrika creëert gaan jullie bevoegdheid te boven."

Volgens Chan kunnen de ebola-epidemies zeker worden ingedijkt, ondanks de afwezigheid van een vaccin of een genezende behandeling. Ze hoopt dat de top een keerpunt betekent in de strijd tegen de epidemie.

In het westen van Afrika zijn al 1.323 mensen besmet geraakt met het virus, 729 van hen kwamen om het leven. Volgens Chan gaat het om veruit de grootste epidemie in de bijna veertigjarige geschiedenis van de ziekte.