"Hamas verantwoordelijk voor breken van het staakt-het-vuren"

De schuld voor het breken van het staakt-het-vuren ligt bij de Palestijnse organisatie Hamas, althans volgens de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Zij beschuldigen Hamas ervan het vuur te hebben geopend op Israëlische soldaten. Hamas zou ook verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van een Israëlische militair. Israël heeft daarom de aanvallen op Gaza hernomen. Nauwelijks 2 uur heeft het bestand in Gaza vanmorgen standgehouden, het moest 3 dagen duren.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, "veroordeelt in de sterkste termen het breken van het staakt-het-vuren door Hamas". Ban is naar eigen zeggen gechoqueerd en diep ontgoocheld over de ontwikkelingen in Gaza. Hij roept de partijen in het conflict op om zo snel mogelijk terug te keren naar het bestand dat gisteren nochtans was overeengekomen door zowel Israël als Hamas.

Ban Ki-moon maakt zich ook zorgen over de hernomen Israëlische aanvallen op Gaza. Die hebben vandaag alweer aan meer dan 70 Palestijnen het leven gekost. Aanleiding daarvoor zou een Hamas-aanval op Israëlische soldaten zijn. Twee van hen kwamen daarbij om en een derde soldaat zou door de Palestijnse organisatie ontvoerd zijn. Israëlische troepen dringen nu almaar verder door de Gazastrook op zoek naar de soldaat. Inwoners van de zuidelijke stad Rafah worden door het Israëlische leger gevraagd om zich naar veilige plaatsen te begeven.

"Nieuw staakt-het-vuren wordt moeilijk"

Ook de Amerikaanse president Barack Obama is ervan overtuigd dat Hamas verantwoordelijk is voor het breken van het staakt-het-vuren. Hij roept de Palestijnse organisatie op om de ontvoerde soldaat zo snel mogelijk en zonder voorwaarden vrij te laten.

Obama wijst echter ook nogmaals op het recht van verdediging waarop Israël zich kan beroepen tegen de raketaanvallen van Hamas. Daarvoor heeft Israël duidelijk de steun van de Verenigde Staten, want de Amerikaanse Senaat heeft unaniem het licht op groen gezet om zo'n 167 miljoen euro te geven voor de versterking van het Israëlische raketafweersysteem "IJzeren Koepel", dat een groot deel van de raketten die Hamas op Israël afvuurt onderschept.

Tegelijk betreurt Obama ook het feit dat er veel burgerslachtoffers zijn onder de Palestijnen. "Een wapenstilstand is de enige manier om daar een einde aan te maken. Een nieuw bestand op het getouw zetten, zal moeilijk zijn - zeker als we niet op Hamas kunnen vertrouwen - maar we gaan ons best doen", aldus de Amerikaanse president. Over een duurzaam bestand ging er overigens tijdens het geschonden bestand gepraat worden in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het is niet duidelijk wat er van die gesprekken nog zal komen, maar de Egyptische regering liet alvast weten dat de betrokken delegaties nog steeds uitgenodigd zijn.