"Oorlog is ideale voedingsbodem voor creatieve ideeën"

Een opvallend beeld uit de zwaar gehavende stad Aleppo in Syrië: enkele creatieve Syriërs hebben er de handen in elkaar geslagen om hun ervaringen in de oorlog te verfilmen tot een humoristische internetsoap.

Tussen de kapotgeschoten en gebombardeerde gebouwen van de oude stad van Aleppo staan enkele jongeren een tekstje te prevelen. De spots, geluidsapparatuur en camera's verraden dat de jongeren aan het repeteren zijn voor filmopnames. Een onverwacht beeld in deze door oorlog verscheurde stad.

In maart heeft een groepje vrienden uit Aleppo de handen in elkaar geslagen om via de humoristische internetsoap "Verboden in Syrië" hun ervaringen in de oorlog te vertellen. Iedere aflevering van de dagelijkse soap is gebaseerd op waargebeurde feiten. "De dictatuur van al-Assad en de oorlog vormen de ideale voedingsbodem voor creatieve ideeën", zegt een van de jongeren aan de Franse krant Le Monde.

Een van de eerste afleveringen van "Verboden in Syrië" heeft als ironische titel: "Alles gaat goed". Daarin wordt het verhaal verteld van mensen die alles zijn kwijtgespeeld: hun huis, hun familie... en die net door de angst om nog meer kwijt te raken het regime blijven steunen door onder meer te ontkennen dat het slecht gaat in Aleppo. "We tonen bewust die hypocrisie in onze filmpjes", zeggen de makers van de soap.

De opnames zijn mogelijk dankzij de connecties die filmploeg heeft met de rebellen. "We kennen zo goed als alle gewapende groeperingen in en rond Aleppo. Met hen onderhandelen we voor de opnames meestal een tijdelijk staakt-het-vuren voor de straat waar we willen filmen."

Toch worden de opnames af en toe stilgelegd door een bombardement of door geweervuur. Nadien wordt alles hernomen alsof er niet gebeurd is. Een gewapende man moet de cameraploeg en de acteurs beschermen (foto boven).

"Verboden in Syrië" heeft intussen ook een kinderversie gekregen. "De mama van Abdo" vertelt het verhaal vanuit het perspectief van enkele kinderen. De 12-jarige Abdo (het meisje met het turquoise kleed) is de hoofdrolspeelster en de oorlog heeft haar fictieve gezin verscheurd. Haar vader is rebellenleider geworden en haar moeder is vertrokken, omdat ze het regime van al-Assad blijft steunen.

Het enthousiasme waarmee de kinderen acteren straalt zichtbaar af op de volwassenen. "Zij zijn de toekomst van Syrië. Deze serie toont beide kanten in het oorlogsverhaal en het is belangrijk dat dit wordt verteld", klinkt het. Lamba Production, het productiehuis achter de serie, wil met de series naar eigen zeggen een "kwaliteitsvol alternatief bieden voor het propaganda van het regime".

De afleveringen van "Verboden in Syrië" en "De mama van Abdo" verschijnen dagelijks op YouTube.