Aantal kabeldiefstallen aan sporen spectaculair gedaald

Het aantal kabeldiefstallen op het Belgische spoorwegdomein is in de eerste maanden van dit jaar met 76 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dat melden spoorwegnetbeheerder Infrabel en vervoermaatschappij NMBS in een persbericht. "Eén jaar na de lancering van het nationaal actieplan tegen kabeldiefstallen blijkt dus dat de concrete maatregelen de gewenste resultaten opleveren", klinkt het.
Archieffoto

In de eerste maanden van 2014 waren er 140 kabeldiefstallen, tegenover 585 in dezelfde periode vorig jaar. In 97 gevallen waren er gevolgen voor het reizigersverkeer, tegenover in 353 gevallen vorig jaar (een daling van 72 procent).

Het aantal vertragingen door koperdieven daalde in de eerste 6 maanden met bijna 74 procent, al loopt het treinverkeer gemiddeld toch nog zo'n drie kwartier vertraging per dag op door kabeldiefstallen. De meeste kabeldiefstallen (57) gebeurden in het gerechtelijk arrondissement Henegouwen, gevolgd door Luik (21) en Brussel (17).

Antidiefstalplan

"Tussen 2009 en 2013 was er een echte explosie van kabeldiefstallen. Een gerichte aanpak om deze specifieke vorm van criminaliteit aan te pakken was dus absoluut nodig", zeggen de NMBS en Infrabel.

In mei 2013 lanceerden ze daarom een nationaal antikabeldiefstalplan met heel wat concrete maatregelen. Zo werden daar waar mogelijk koperen kabels vervangen door aluminium, werden kabels ingegraven en in beton gegoten en zijn er strengere boetes en straffen gekomen voor kabeldieven. Daarenboven werd ook ingezet op extra waakzaamheid door veiligheidsagenten van Securail, de spoorwegpolitie en agenten van de lokale politie.

Waakzaam blijven

Toch blijft waakzaamheid nodig, want op sommige plaatsen wordt nog regelmatig koper gestolen. Daarom roepen Infrabel en de NMBS op om de geleverde inspanningen vol te houden, en moet ook op Europees niveau dezelfde strijd voortgezet worden om de grensoverschrijdende criminaliteit aan banden te leggen.