Aantal verkeersdoden gedaald, maar niet in Vlaanderen

Het aantal verkeersdoden in België is in vorig jaar met 6 procent gedaald in vergelijking met 2012. Nooit eerder werden er zo lage cijfers opgetekend in een jaar. Dat blijkt uit cijfers van FOD Economie. Maar in tegenstelling tot Wallonië en Brussel daalde het aantal verkeersdoden in Vlaanderen niet.

Vorig jaar gebeurden er 41.279 verkeersongevallen met in totaal 54.691 slachtoffers. Daarbij kwamen 724 mensen om het leven binnen de 30 dagen na het ongeval. 

Het totale aantal verkeersongevallen daalde in België met 7 procent in vergelijking met 2012, toen er nog 767 doden vielen op de Belgische wegen.  Maar in Vlaanderen bleef het aantal verkeersdoden in 2013 steken op exact hetzelfde aantal als het jaar voordien, namelijk 384. "Een zorgwekkende trend", zegt verkeersexpert Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

Zwakke weggebruikers

Bovendien is het aantal slachtoffers onder de zwakke weggebruikers sinds 2005 nauwelijks gedaald. "Gordel-, alcohol- en snelheidscampagnes hebben ervoor gezorgd dat het aantal slachtoffers in de auto sterk is gedaald", klinkt het. "Daarentegen zien we het aandeel van de zwakke weggebruikers alsmaar groeien in de statistiek. Dat is een serieus probleem."

"Omdat zij niet in veilige auto's zitten, moeten we de weg zo aanleggen dat zij zich er veilig kunnen bewegen", zei Karin Genoe, directeur van het Belgisch Instituut Voor Verkeersveiligheid (BIVV), hierover in het Radio 1-programma "De ochtend".

Stijging in 2014

Genoe ziet dat er de afgelopen een dalende trend is geweest in het aantal verkeersdoden, maar ze ziet de trend dit jaar keren: "Als we de meest recente BIVV-cijfers van 2014 bekijken, zien we opnieuw een stijging."

"En dat zien we vaak in cijfers over de verkeersveiligheid", stelt de directeur van het BIVV vast. "Als er het ene jaar een daling is, zien we het volgende jaar vaak een lichte stijging." Daar zouden verschillende verklaringen voor zijn, waaronder het weer. "In het eerste trimester van dit jaar hebben we bijvoorbeeld veel minder vorstdagen gehad, waardoor mensen veel minder voorzichtig gaan rijden."

Download

Download alle cijfers van de FOD Economie in dit persbericht (pdf) en de recentste Verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV (pdf).