Britse graffitipionier King Robbo is overleden

De Britse graffitikunstenaar King Robbo (45) is overleden. Hij is vooral bekend vanwege zijn rivaliteit met zijn collega-graffitiartiest Banksy. Beiden overschilderden jarenlang elkaars werken. Net als zijn bekendere rivaal heeft King Robbo ook altijd zijn ware identiteit verborgen gehouden.

King Robbo lag in een kunstmatig coma sinds april 2011, nadat hij een zware hoofdwonde had opgelopen, wellicht als gevolg van een ongelukkige val. Zijn overlijden is bevestigd door enkele van zijn aanhangers, die een bericht op zijn website hebben geplaatst.

Bij het grote publiek is King Robbo het meest bekend van de documentaire "Graffiti wars" uit 2011. Die gaat over zijn vete met de graffitiartiest Banksy. Die vete begon in 2009 toen Banksy een tag van Robbo in Camden uit 1985 overschilderde, waarna die laatste opnieuw zijn naam over het werk van Banksy zette (zie foto boven).

De vete ging een hele tijd door en beiden overschilderden meerdere keren elkaars werk. Door de rivaliteit met de bekendere en meer succesvolle Banksy kwam ook het werk van King Robbo opnieuw in de belangstelling, en werd er een tentoonstelling met graffitikunst van zijn hand gehouden in een Londense galerij.

Banksy heeft op zijn website al hulde gebracht aan de overleden King Robbo. Wie de site opent krijgt de boodschap "Robbo WRH WD PFB - RIP" te zien. De echte naam van de graffitiartiest is onbekend gebleven.