Drukste vakantieweekend op de weg van start

We staan voor het drukste vakantieweekend op de Europese wegen. Dat melden automobilistenverenigingen VAB en Touring. De grootste drukte volgt morgen, dan wordt het een echt zwarte dag.

"Het wisselweekend tussen juli en augustus betekent traditioneel een zwarte zaterdag op de wegen, zowel in Frankrijk als Zwitserland. Vooral in Frankrijk verwachten we morgen veel tijdsverlies, tot 4 uur op zaterdag en ook in Zwitserland verwachten we tijdsverliezen tot 4 uur", zegt Joni Junes van de VAB.

De eerste files doken vandaag al op. In Frankrijk was het lange tijd 3 uur aanschuiven aan de Mont Blanc-tunnel richting Italië. Rond Parijs stond er 80 kilometer file.

In Duitsland, waar deze zomer veel wegenwerken plaatsvinden, stond een kleine 300 kilometer file. Op de A3 van Frankfurt naar Oberhausen bedroeg het tijdverlies bij Leverkusen, door een ongeval, 1,5 uur. Ook in Zwitserland was het druk op de A2 richting Gotthardtunnel, zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden.

"Vertrek niet op zaterdag"

Eerder hadden Touring en VAB vakantiegangers afgeraden om zaterdag met de wagen op reis te vertrekken. Zowel in Frankrijk als Zwitserland wordt het dan een "zwarte dag". Daarnaast zal ook in Duitsland, en in mindere mate Oostenrijk, aangeschoven moeten worden.

Touring en VAB raden vakantiegangers aan om zondag te vertrekken, of zelfs maandag te overwegen. Wie terugkeert naar België, doet dat best op vrijdag of zondag.