Eerste gokje op duiven een feit

In ons land is vandaag voor het eerst gewed op duiven. Daarbij werden enkele duizenden euro's ingezet door enkele honderden gokkers. "Hiermee hebben we geschiedenis geschreven, het is een wereldprimeur", zegt Michael Cornelis, marketing directeur van de organisatie achter de gokwedstrijden.
© Crown/Solent News & Photo Agency

Vorige week raakte bekend dat de Kansspelcommissie het licht op groen had gezet om te gokken op duiven. De Koninklijke Belgische Duivenbond reageerde meteen ongerust. Volgens de bond maakte die beslissing de weg vrij voor valsspelers.

"Er is deze week overleg gepleegd tussen de Kansspelcommissie, Bingoal (de organisator van de gokwedstrijden) en de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond", zegt Marjolein De Paepe, woordvoerster van de Kansspelcommissie. "De plooien zijn daarbij gladgestreken. Alles verloopt wettelijk, de vergunningen zijn afgeleverd en alle betrokken partijen zijn tevreden van het overleg weggegaan."

Vandaag en morgen kan er gegokt worden op twee wedstrijden, de vlucht vanuit Perpignan en die vanuit Bourges. Volgende week zal er een evaluatie volgen. Er is afgesproken dat 3 procent van de inzet terug zal vloeien naar de duivensport. "Het is de bedoeling dat de weddenschappen de duivensport ook een nieuwe boost geven", zegt De Paepe.

"Uiteraard moet dit nog groeien, maar we maken ons sterk dat ons land in de toekomst bekend zal worden voor chocolade, bier en... duiven in plaats van alleen maar de eerste twee zaken", zegt Cornelis. "We baseren ons op de Franse paardenweddenschappen, de pari mutuel unifié, en hopen dit ook in het buitenland onder licentie aan te bieden. We mikken daarbij op Azië, want Koreanen, Chinezen en Japanners kennen onze duiven tegenwoordig beter dan wijzelf."