Experts nemen gevonden menselijke resten MH17 mee

De Nederlandse en Australische experts hebben hun werk op de crashsite van MH17 voor vandaag stopgezet. Alle gevonden menselijke resten zijn meegenomen. Intussen zijn er opnieuw doden gevallen bij gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. De aanvallen zouden zijn gebeurd vlak bij de rampplek van vlucht MH17.

De meer dan 60 Nederlandse en Australische experts kwamen vanochtend aan bij de wrakstukken van vlucht MH17 die werd neergehaald in Oost-Oekraïne. Gisteren lukte het een verkenningsteam voor het eerst om de rampplek te bekijken.

Alle stoffelijke resten die gevonden werden tijdens het zoeken, werden meegenomen. Om hoeveel resten het precies gaat, is niet bekend. "We zijn blij dat deze stoffelijke overschotten nu naar Nederland vervoerd kunnen worden", zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de missie. "We hopen dat dit voor de nabestaanden een troost zal zijn. Voor onze mensen is het een opluchting dat ze nu aan de slag zijn."

Het team zal de komende dagen proberen om elke dag naar de rampplek te gaan om naar stoffelijke resten en bezittingen te zoeken. Volgens de Australische regering zouden er nog 80 lichamen van slachtoffers op de site liggen.

Hinderlaag

Nabij de rampplek van vlucht MH17 zouden intussen weer doden gevallen zijn bij gevechten tussen het leger en pro-Russische separatisten. Een Oekraïens militair konvooi liep er in een hinderlaag.

Bij de hinderlaag zouden tien Oekraïense soldaten gesneuveld zijn. Volgens de separatisten zouden er ook dertig militaire voertuigen vernield zijn.

Eerder had de Oekraïense regering een bestand van een dag in het oosten van het land aangekondigd om het bezoek van internationale experten aan crashsite van vlucht MH17 mogelijk te maken. Door de gevechten was het voor de experts te gevaarlijk om er hun werk uit te voeren.