Fiat verhuist hoofdzetel van Italië naar Nederland

Fiat, de grootste fabrikant van Italië, verlaat het moederland na 115 jaar. De controlerende Agnelli-familie en andere investeerders hebben het einde van Fiat als Italiaans bedrijf bezegeld tijdens hun laatste aandeelhoudersvergadering in Turijn. Daar werd de fusie met het Amerikaanse Chrysler goedgekeurd.

Het nieuwe fusiebedrijf Fiat Chrysler Automobiles (FCA) gaat zich juridisch in Nederland vestigen, fiscaal in het Verenigd Koninkrijk (Londen) en het krijgt ook een beursnotering in New York.

De aandeelhoudersvergadering was de laatste stap in een lang proces onder leiding van topman Sergio Marchionne. "Dankzij het werk van de laatste vijf jaar, zijn we nu klaar om een kwaliteitssprong te maken", klonk het.

De fusie tussen het Italiaanse autobedrijf en zijn Amerikaanse sectorgenoot heeft volgens Fiat geen gevolgen voor de werkgelegenheid. "Fiat verlaat Italië niet. Ook wanneer de activiteit vanuit Nederland wordt geleid, blijft ons engagement in Italië onveranderd. We gaan onze activiteiten niet afbouwen", verzekerde de topman.

De nieuwe groep plant zelfs miljardeninvesteringen. "Het is een bedrijf dat hoog mikt", aldus Marchionne. "In alle beslissingen die we genomen hebben of zullen nemen, zoeken we een evenwicht tussen winst en sociale verantwoording".

"Van nationale kampioen naar speler van wereldformaat"

De kosmopolitische structuur van het nieuwe bedrijf weerspiegelt een auto-industrie die verschuift van nationale kampioenen zoals Fiat, naar spelers van wereldformaat. Door het bundelen van krachten met de Amerikaanse autofabrikant, kan het bedrijf, voorheen bekend als Fabbrica Italiana di Automobili Torino, beter concurreren met zwaargewichten als General Motors, Volkswagen en Toyota, zei Marchionne eerder.

Fiat en Chrysler verwachten hun fusie eind dit jaar af te ronden.