Greenpeace-schip Arctic Sunrise verlaat Rusland

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise heeft vandaag de Russische havenstad Moermansk verlaten en vaart naar Amsterdam. Het schip lag al maanden aan de ketting nadat het in september 2013 tijdens een protestactie tegen een olieplatform van Gazprom door de Russen werd geënterd.

"Deze nacht heeft de Arctic Sunrise na een inspectie door de douane Moermansk kunnen verlaten. Over een tiental dagen wordt het schip in de haven van Amsterdam verwacht, waar het wordt opgewacht door de bemanning" die lange tijd in Rusland werd vastgehouden, zo liet de milieubeweging Greenpeace weten in een communiqué.

De ijsbreker werd op 6 juni door de Russische autoriteiten vrijgegeven. Het zal na aankomst in Amsterdam een inspectie en volledige herstelling ondergaan.

De bemanningsleden van de boot werden na hun arrestatie door de Russen beschuldigd van piraterij, waar in Rusland 15 jaar celstraf op staat. In november kwamen ze op borgtocht vrij. Eind december kregen de activisten amnestie en mochten ze naar huis.

Het Russische optreden leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Den Haag en Moskou.