Italiaanse krant L'Unità verschijnt niet meer

De Italiaanse communistische krant L'Unità stopt ermee. Na jarenlange financiële problemen en dalende oplages verschijnt het vroegere officiële spraakorgaan van de Communistische Partij van Italië (PCI) sinds vrijdag niet meer. De aandeelhouders raakten het niet eens over een crisisplan om de krant te redden. De 80 redacteurs hadden al drie maanden geen loon meer ontvangen.

L'Unità werd in februari 1924 door Antonio Gramsci, een van de stichters van de PCI, in het leven geroepen en overleefde ondergronds ook de turbulente fascistische tijden onder Benito Mussolini.

Na de grote successen in de jaren zeventig en tachtig ging het met de krant net zoals met de PCI bergaf. In 2000 legde L'Unità uit financiële nood de productie een eerste keer acht maanden stil.

Redding door Renzi?

De linkse krant hoopt op hulp van regeringsleider Matteo Renzi, die erin gelooft het blad te kunnen redden. Zijn centrumlinkse Democratische Partij voelt zich echter niet verantwoordelijk voor de neergang van de krant.

Volgens mediaberichten is Renzi voor een gematigde, maar niet te linkse investeerder voor de krant. De aangekondigde stopzetting van L'Unità heeft vele lezers en linkse politici gemobiliseerd, die willen proberen de krant te behouden.