Joost Zweegers: "Dranouter is een soort van commune"

Het Festival Dranouter in West-Vlaanderen is onder een stralende zon begonnen aan de 40e editie. Gespreid over 3 dagen worden zo'n 60.000 muziekliefhebbers verwacht. De eerste avond waren Billy Bragg en Novastar de headliners. Joost Zweegers, de frontman van Novastar, noemt Dranouter zijn favoriete festival.

Joost Zweegers mag twee keer optreden. Eén keer met zijn band Novastar en morgen nog een keer solo. "Daar ben ik heel trots op. Als ik het op de poster zie staan, begin ik al te zweten", zegt de zanger aan VRT-radiojournalist Jeroen Reygaert, die vanavond getuige was van de "immer hyperrustige" sfeer op het festival.

Het worden twee totaal verschillende concerten. Vandaag is het wat meer "rocky", morgen wordt het een intiem optreden, vertelt Zweegers. "Stiekem is Dranouter mijn favoriete festival, als muzikant en als toeschouwer", zegt hij ook. "Van zodra je hier de oprijlaan oprijdt, voel je dat je in een soort van commune terechtkomt."

GrAS-boetes en hondenhotel

Het festival wil zich ook dit jaar profileren als gezinsvriendelijk festival met aandacht voor ecologie. Zo deelt "Low Impact Man" Steven Vromman opdrachten uit aan wie zijn afval zomaar op de grond gooit. "De ecopolitie is bevoegd om GrAS-boetes uit te delen voor het milieu. Iemand die bijvoorbeeld een sigarettenpeuk op de grond gooit, zal verzocht worden om 10 sigarettenpeuken te verzamelen", vertelt hij aan Reygaert.

Deze editie is er ook een hondenhotel. Bezoekers kunnen er hun hond achterlaten. Die krijgt er dan verzorging -en heeft onder meer een loopweide en een speelweide ter beschikking- terwijl de baasjes op de festivalwei zijn.

Dranouter duurt tot nog tot en met zondag. Net als andere jaren staan er traditioneel heel wat Belgische namen op de affiche, met een bonte mix van roots, folk en rock.